Általános tudnivalók a pacemakerről

Pacemaker (ritmusszabályzó) beültetés, terápia

ritmusszabályozó készülékek (pacemakerek) az 1950-es évek óta állnak az orvosok és betegek rendelkezésére. Pacemaker generátorból és elektródá(k)ból álló rendszerekről beszélünk, melyeket a szív belsejébe ültetünk, ezzel segítve, összehangolva, javítva a szív munkáját, funkcióját. A ritmusszabályzó megjelenését megelőzően emberek milliói haltak meg a szívműködést direkt, vagy indirekt veszélyeztető szívritmuszavarokban, melyeket ezen modern eszközök nem csakhogy kezelni képesek, de gyakorlatilag teljes és megkötésektől mentes életet biztosítanak olyan pácienseknek is, akik korábban menthetetlenek voltak.

A technika fejlődése révén igen komplex módon programozhatóvá váltak, működésük, időzítésük, terápiás algoritmusuk mind mind a kezelőorvos által egyénileg meghatározható, beállítható. Terápiás funkicójuk mellett, mint "egyéb ritmuszavarok" kutatói is működnek, folyamatosan figyelik a páciens saját szívműködését, és minden gyanús eltérést rögzítenek.

pacemaker grafika

Alapvetően három típusukat különböztethetjük meg terápiás stratégiájuk alapján:

Lassú szívműködést (ki)segítő pacemakerek (bradycardia terápia)
Egy és kétüregű pacemakerek, melyek a lassú, vagy hiányzó szívműködést pótolják azáltal, hogy elektromos ingerületet adnak le, az egyébként elektromosan inaktív szívizomra. Olyan emberek szívműködését is biztosítani tudják, akiknél a saját ingerképző, ingerületvezető rendszer súlyosan károsodott, vagy működésképtelen.
Legtöbb betegünk ilyen célból kapja pacemakerét, mely gyakran az életet jelenti gazdájának! 
Élettartamuk használattol függően 12-17 év napjainkban.
Műtét időtartama: 35 perc - 1,5 óra

Rosszindulatú, gyors ritmuszavarok biztosítói (ICD terápia)
Súlyosan károsodott szívű, vagy egyéb okból rosszindulatú ritmuszavarokra hajlamos betegeknek szoktuk beületetni ezen készülékeket, melyek folyamatosan figyelik, kiegészítik a szív munkáját, sőt szükség esetén a ritmusok felülvezéslérésére (overdrive) drasztikusabb esetben elektromos shockkal való megszűntetésére is képesek. Mivel az elektroshock nagy energiát igénylő beavatkozás, ezen készülékek (generátor és elektróda) mérete a "sima" bradyarrhytmiákhoz használt 
készülékekhez képest nagyobb, vastagabb, élettartamuk rövidebb.
Az új eszközök esetén az élettartam 10 év körüli.
Műtét időtartama: 1-1,5 óra

Reszinkronizációs, a szívműködést összehangoló pacemakerek (CRT terápia)
A legújabb eszközös lehetőség, mely a mindennapi klinikumba is egyre inkább bevonul(t). Három elektródát használó ritmusszabályzó rendszerekről beszélünk, melyet a jelentősen tágult, csökkent funkciójú szívvel bíró betegeinkek ültetünk be, mely bizonyos szíven belüli vezetési zavarok, vezetési késések esetén képes ezen késések megszűntetésére, a tágult és egymással időben összehangolatlan szívterületek (falak) újboli összehangolására. Ezzel a terápiával jelentősen mérsékelni tudjuk a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek tüneteit, javítjuk életminőségüket, valamint biztonságban tudjuk őket az életüket veszélyeztető ritmuszavarokkal szemben. 
Mivel gyakorlatilag folyamatos, több szívüregben szinkron folyó munkát végeznek, élettartamuk rövidebb a hagyományos készülékeknél. Kb. 7-10 év.
Műtéttechnikailag a konvencionális rendszerekhez képest komplexebb beavatkozásról beszélünk, mely a rendkívül változatos anatómiai sajátságok kapcsán 1,5-2 órás munkától egészen több 4-5 órás beavatkozásig tolódhat. Egyes extrém rossz vénás érrendszerrel rendelkező páciensek esetében a műtét sikertelenül is zárulhat.

Ezek a cikkek is érdekelhetik: