Pacemaker műtét

Pacemaker műtét menete

Műtéti előkészítés:

Műtősnőink antibiotikumot adnak (mely a műtét közben fertőzések kivédését szolgálja), előkészítik a műszereket, a beteget speciális EKG monitorral, defibrillátoros védelemmel szereljük fel, folyamatos vérnyomásmérést biztosítunk, oxigén szaturációt mérünk.

pacemaker mutet 1 pacemaker mutet 2

 

A műtét menete:

Előkészítést követően gondosan fertőtlenítjük (többnyire Betadinennal) a műtéti területet (bal kulcscsont alatti régió). Alaposan izoláljuk a műtéti területet, majd helyi érzéstelenítés következik. (Altatást csak igen indokolt esetekben preferálunk, az altatószerek többsége ugyanis rontja a szívritmuszavarokat, illetve plussz műtéti kockázatnak teszi ki a komolyabb szívbetegségben szenvedőket).

Érzéstelenítést követően 7-10 cm-es metszést ejtünk a kulcscsont alatt, majd rétegesen felpreparáljuk a mellizom szintjéig a szöveteket. Amennyiben anatómiai lehetőség engedi egy felszínesebb vénát (v. cephalica) kipreparálunk, műtéti úton előemelünk (a mellizom és deltaizom közötti mélyedésből) és ebbe vezetjük bele a pacemaker elektródákat.

A betegek jelentős részében azonban ez a véna méreténél és kanyargós lefutásából adódóan nem alkalmas az elektródák felvezetésére. Ilyenkor egy mélyebb, a kulcscsont alatt futó véna (vena subclavia) direkt megszúrásán keresztül vezetjük be a kellő számú elektródát a szívbe. 

A vénás rendszerbe vezetve folyamatos röntgenátvilágítás mellett követjük az elektródák útját a szívig. EKG jelek, valamint a röntgen átvilágítás segítségével az elektródákat a szívizom megfelelő pontjához manőverezzük, majd a végükben található dugóhúzószerű helixet a szívizomba csavarjuk.
A szívizomban való manőverezés, pozícionálás kapcsán minimális szívdobogást, szívkimaradást érezhet betegünk, a fájdalom minimális, mivel a szív belsejében érző idegek nincsenek. 

A megfelelő helyzetben történt rögzítéseket követően elektromosan ingereljük az elektródákon kersztül a szívizmot, teszteljük az adott szívizom részletek vezetőképességét. Amennyiben ezek megfelelőnek bizonyulnak, az elektródákat második lépésben a mellizomhoz is kiöltjük (fontos az elektródák többszöri, megfelelő rögzítése, ugyanis a folyamatos mozgó, pumpáló, tengelye körül elforduló szívben a legkisebb pontatlanság is az elektródák kimozdulásához vezethet).
Rögzítés, tesztelés kapcsán a beteget gyakran köhögtetjük, sóhajtatjuk, ezzel is figyelve, tesztelve az elektródák szíven belüli stabilitását. 
Ha meggyőződtünk a kellő stabilitásról, következik az elektródák csatlakoztatása a pacemaker generátorhoz, illetve a bőr alatt (komplikált esetben a mellizmon belül) kis tasakot képzünk, melybe a már elkészített pacemaker rendszert helyezzük. Gondos vérzéscsillapítás, több rétegben, felszívódó varratokkal történő sebzárás teszi kompletté a beavatkozást.

pacemaker mutet 3

Műtét előtti, utáni tudnivalók

Műtét megelőző nap
Tervezett beavatkozás esetében a műtétet megelőző napon történik az osztályos befekvés, felvétel. Erre azért van szükség, hogy időben át tudjuk nézni, módosíthassuk betegünk gyógyszereit, ha ez szükséges (véralvadásgátlók, szívritmusszabályzó gyógyszerek, vízhatjók, cukorgyógyszerek stb.). Részletes laborvizsgálatot csinálunk, mellyel igyekszünk felmérni a műtéti rizikót: véralvadási paramétereket ellenőrzünk, aktuálisan zajló gyulladásos folyamatot keresünk, akarunk kizárni (mely a műtétet befolyásolhatja), vesefunkciót, ionszinteket nézünk. Amennyiben felmerül és szükséges, szívultrahangot végzünk, hogy pontosan tervezni tudjuk a legmegfelelőbb pacemaker típusát, optimális üzemmódját.

Műtét napja
A műtét napjának reggelén már nem lehet ételt fogyaszatni, viszont javasoljuk bőséges folyadék (szénsavmentes ásványvíz) fogyasztását. Mivel a vénás rendszerben dolgozunk, a gyakran komplex beavatkozások során fontos a megfelelő hidratáltság. Betegünk már csak az általunk javasolt gyógyszereit szedheti be. Közvetlenül a műtét előtt a műtéti terület előkészítése zajlik (szőrtelenítés, tisztítás), majd a műtőbe szállítja beteghordónk a beteget.
A műtétet követően a műtött oldali végtag pihentetését, kíméletét javasoljuk, valamint kb. 1 kg-os súlyt (homokzsák) adunk a pácienseknek, mellyel a műtéti sebet a lehető legtovább súlyozni szükséges.

Műtét utáni nap, hazabocsájtás
A beavatkozást követő napon mellkasröntgen vizsgálat történik az esetleges szövődmények (szívizom, mellkasi sérülés, elektródák helyzete, légmell) diagnosztizálására, valamint kontrolláljuk, átkötözzük a műtéti sebet. Speciális mérőműszer, programozó segítségével vizsgáljuk, teszteljük a beületett pacemaker rendszert, illetve egyénre szabjuk megfelelő funkcióit. Amennyiben szükséges kiegészítő gyógyszeres terápiát indítunk, illetve a beteg korábban szedett terpiáját optilamlizáljuk, véralvadásgátlóit visszaállítjuk. Ha szövődménymentes a beavatkozás, és minden eredményünk megfelelő, akkor a műtét másnapján, vagy legkésőbb a műtétet követő második napon javaslattal otthonába bocsátjuk betegünket. Távozáskor kis tájékoztató füzettel látjuk el (mely tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat a készülékről), illetve egy azonosító kis könyvet, vagy kártyát is adunk, mely tartalmazza a készülék pontos típusát, felépítését és a részek gyártási számát.

Ezek a cikkek is érdekelhetik: