Szolgáltatásaink

Kardiológiai vizsgálat menete

00 pacemakerA kardiológiai vizsgálat a panaszok és a korábbi betegségek figyelembevételével az anamnézis felállításával kezdődik. Ezt követi a beteg pulzusának, valamint vérnyomásának mérése. A kardiológus végül sztetoszkóppal hallgatja meg a szív működése közben keletkező szívhangokat. Az elsődleges fizikális vizsgálatok eredménye alapján további, specifikus diagnosztikai vizsgálatokat rendelhet el a pontos diagnózis felállításához.

A beteg állapotfelmérését és a műszeres vizsgálatokat követően kerül felállításra a diagnózis, majd a szakorvos terápiás javaslatot tesz. Egyeztetésre kerülnek a kontrollvizsgálatok, az orvos az életmód javítására javaslatot tesz, szükség esetén pedig olyan ellenőrzések kérvényezése is szükségessé válik, melyek más szakterületek bevonását igénylik bizonyos problémák kizárásához vagy bizonyításához.

EKG (Elektrokardiográfia)

03 ekg2Minden kardiológiai szakrendelés alapvető és elmaradhatatlan vizsgálata az EKG vizsgálat. Az EKG a szívműködést (szívverést) kísérő elektromos tevékenységről, változásokról ad képet. Az EKG-görbét papíron vagy monitoron jeleníti meg a készülék.

A vizsgálat fájdalommentes és mellékhatások nélküli. Nem csak a szívritmuszavarok, hanem a szervi szívbetegségek legtöbbje is különféle EKG eltérésekkel jár, így az EKG sokszor önmagában diagnosztikus értékű.

Terheléses EKG (kerékpár ergometria)

04 terheleses ekgA vizsgálattal azt ellenőrzi az orvos, hogy fizikai terhelésre milyen módon reagál a szív. Elsősorban koszorúér betegség kivizsgálására, szívinfarktuson átesettek utánkövetésére, illetve terhelés által kiváltható ritmuszavarok diagnosztikájára használjuk.

A terheléses EKG során a karra egy vérnyomásmérőt helyeznek, a testre pedig EKG elektródákat. A vizsgálat során a pácienst "terheljük" (futás, kerékpározás), miközben folyamatosan figyeljük és regisztráljuk az EKG változásokat, nézzük a beteg általános állapotát, terhelhetőségét, vérnyomás válaszát. 

A vizsgálat eredménye negatív, ha a vizsgált személy terhelhetősége megfelel az életkori átlagnak, nem voltak panaszai a vizsgálat során, a pulzusszám és a vérnyomás kellőképp emelkedett, és nem alakultak ki kóros EKG eltérések.

Vérnyomásmérés

02 vernyomasA vérnek az érfalra gyakorolt nyomását nevezzük vérnyomásnak, értékét higanymilliméterben (hgmm) adjuk meg. A szív összehúzódásakor mérhető értéket szisztolés vérnyomásnak, a szív ellazult állapota mellett mérhetőt pedig diasztolés vérnyomásnak nevezzük.

A vérnyomásmérés része minden rutin orvosi vizsgálatnak. A vérnyomás és a szív-érrendszeri betegségek gyakorisága, valamint a halálozás összefügg: magasabb vérnyomás mellett magasabb a kockázat.

Ha a vérnyomás 140/90 hgmm felett van, akkor magas vérnyomásról beszélünk, és kezelést javasolunk. A mai álláspont szerint, az optimális vérnyomás minden életkorban 120/80 hgmm alatt van.

ABPM (24 órás vérnyomásmérés)

06 abpmA rövidítés ambuláns vérnyomás monitorozást jelent (BP= Blood Pressure, vérnyomás angolul).

A páciens kap egy készüléket a karjára, ami egy teljes napon át, bizonyos időközönként automatikusan méri és rögzíti a vérnyomását (beállítástól függő gyakorisággal, de legalább óránként egyszer). A mérések alatt a páciens a napi megszokott tevékenységeit folytathatja.

A vizsgálat során betekintést kapunk a vérnyomás napszaki ingadozásaiba, továbbá kiszűrhetők vele az ún. „fehér köpeny” hipertónia esetei, amikor a páciensnek a vérnyomása csak az orvosi rendelőben (vagy más hasonló stresszel járó helyzetekben) magas, egyébként normális.

A vizsgálat kiértékelése számítógép segítségével történik, eredménye alapján diagnosztizálhatjuk a magasvérnyomás betegséget, illetve egyénre igazíthatjuk, finomíthatjuk a beállított vérnyomáscsökkentő terápiát.

Echocardiográfia (szívultrahang)

07 szivultrahangA kardiológiai diagnosztika egyik legfontosabb módszere. Az eljárás az ultrahang alkalmazásán alapul, ennek segítségével állítunk elő mozgóképeket a dobogó szívről. Azért hogy a szív a lehető legközelebb kerüljön a mellkasfalhoz, és jól legyen vizsgálható, a beteget bal oldalára fektetjük, a vizsgálófejre kevés gélszerű anyagot teszünk.

Ultrahang segítségével jól vizsgálhatóvá válnak a szívizomzat, a szívbillentyűk, a szív üregei illetve a szív körüli szervek, nagyerek. A vizsgálat alkalmas a szív pumpaműködésének és áramlásainak megítélésére illetve láthatóvá válhat szívburokban lévő folyadék, szívben lévő daganat, vérrög vagy egyéb elváltozás is.

Holter (24 órás EKG vizsgálat)

05 holter ekgA Holter EKG a szívritmuszavarok alapvető vizsgálóeljárása. 24 órás EKG monitorozást jelent, mellyel „átmeneti” ritmuszavarokat tudunk regisztrálni, betegséget diagnosztizálni. Rövid ideig tartó szívdobogásérzés, eszméletvesztés, jövő-menő ritmuszavarok gyanúja esetén használjuk.

A Holter készülék egy kisrádióhoz hasonló doboz, mely folyamatosan képes a beteg EKG jeleit rögzíteni, és tárolni, melyek aztán lekérdezhetők, elemezhetők. A beteg mellkasán megfelelő helyekre egyszer használatos öntapadós elektródákat rögzítünk, amik vezetékekkel kapcsolódnak a készülékhez. A készüléket egy nyakba vagy derékövre akasztható, hordozható tokban kell viselni.

A beteg számára megterhelést nem jelent, mindennapi életét élheti, de nem zuhanyozhat.

Pacemaker elbírálás, pacemaker kontroll

01 szivA pacemaker (szívritmusszabályozó) egy olyan elektronikus műszer, berendezés, melyet a szív belsejébe ültetünk, ezáltal lehetőségünk nyílik arra, hogy betegünk szívritmusát stabilizáljuk, kisegítsük. A készülék folyamatosan ellenőrzi a páciens szívritmusát, és amennyiben túl lassú szívműködést érzékel, elektromos impulzusok leadásával képes a megfelelő pulzusszámot biztosítani.

A manapság alkalmazott ritmusszabályzó rendszerek pacemaker elektródákból (elektromos vezetékek, melyeket a szív belsejébe vezetünk), illetve pacemaker generátorból (többnyire a bal oldali kulcscsont alatt elhelyezkedő gyufásdoboznyi műszer, mely a rendszer agyaként, elemeként funkcionál) állnak.  (lásd ismertető rész). A pacemaker rendszer működése, és beállításai, egy, a generátorra helyezett programozó műszerrel egyedileg beállíthatók, finomhangolhatók, ezáltal tudjuk biztosítani  betegeinkek számára a legoptimálisabb, személyre szabott terápiát.

Laboratóriumi vizsgálatok

08 laboratoriumAmennyiben szükséges, az adott betegség kezelése, gondozása, kivizsgálása szempontjából indokolt, betegeinknek javaslatot teszünk laborvizsgálatok elvégzésére, kontrolljára. Szükség esetén segítséget nyújtunk speciális vérvizsgálatok elvégzésében, kiértékelésében.

Életmódbeli tanácsadás

11 futasSzámos szív,- és érrendszeri betegség esetében a komplex terápia elengedhetetlen része a megfelelő életmód megválasztása (étrend, fizikai aktivitás, káros szokások mérséklése, elhagyása). Rendelésünkön javaslatot teszünk, adott betegségprofiltól függően, a helyes étkezési, mindennapi szokások kialakítására.

Kiemelten foglalkozunk, a vérzsír (koleszterin) és cukoranyagcsere betegségeivel, kardialis státuszhoz finomításával.